Skilda uppfattningar om hyresgaranti

Många kommuner har nu svarat på om de är intresserade av den så kallade hyresgarantin. I Stockholms län finns det både positivt och negativt inställda kommuner.

Det är regeringen som nu driver förslaget om att införa en slags hyresgaranti på bostadsmarknaden. Hyresgarantin är tänkt som en hjälp för personer att ta sig in på bostadsmarkanden och få ett första hands kontakt. Det handlar om personer som har ekonomiska förutsättningar men som av olika anledningar ändå har svårt att uppfylla kraven från hyresvärden. Med kommunens hjälp, genom en slags hyresgaranti ska det hela kunna bli enklare. Kommunerna får också ett bidrag från staten.

De kommuner i Stockholms län som svarat att de är intresserade är Botkyrka, Nynäshamn, Sigtuna, Stockholm, Sundbyberg, Tyresö, Upplands-Bro och Värmdö.

De kommuner som svarat att de inte är intresserade av hyresgarantin är Danderyd, Ekerö, Huddinge, Järfälla, Nykvarn, Solna och Vaxholm.

De kommuner som ännu inte svarat är Haninge, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Salem, Sollentuna, Södertälje, Täby, Vallentuna, Upplands-Väsby och Österåker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista