Falska pass ger identitet

Just nu utreder Skatteverket ett tiotal fall med människor som vill folkbokföra sig i Sverige och som har haft både falska och dubbla EU-pass.

Åke Linderdahl som är inspektör vid Västerortspolisen säger att det finns två skäl till att en person skaffar sig två eller fler identiteter- dels för att man vill ha en reservidentitet att falla tillbaka på ifall att man begår en kriminell handling och blir avslöjad, dels för att komma undan ett utvisningsbeslut.

I förra veckan dömdes en man från Kirgistan som hade vistas i Sverige sen 2002. När han skulle utvisas skaffade han sig ett nytt pass och en ny identitet. Hans två litauiska pass upptäcktes när han snattade. Mannen dömdes till tre månaders fängelse samt utvisning.

Jenny Segeljakt på Skatteverket säger att passen som bland annat är från de baltiska länderna, Tyskland och Spanien är mycket välgjorda och ser helt äkta ut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista