Nytt nätverk för sexarbetare

Ett nytt nätverk har startats för de som är eller har varit aktiva inom sexbranschen. Nätverket heter PRIS, Prostituerades rätt eller revansch i samhället. Deras målsättning är att stödja varandra, men de vill också bidra med sina erfarenheter till politiker och de som arbetar med prostituerade.

Emma, som illustreras med en annan röst i inslaget, seftersom hon vill vara anonym, är en av initiativtagarna till nätverket. Hon tycker inte att den hjälp som man får från samhället om man vill sluta i sexbranschen, är tillräcklig.
-Vi skulle kanske vilja hjälpa till, till exempel prostitutionsrådgivningen. Eller dom som jobbar med prostituerade och med folk i sexbranschen att vi kan bidra med kunskap till dom. För vad jag vet så är det inte före detta prostituerade som jobbar där. Det är ändå en erfarenhet som betyder nåt som få vill säga att de har. Jag tror i och för sig att det är en ganska stor del som har nån slags erfarenhet, men att ta tillvara de kunskaperna när man talar till den gruppen. Det finns ju stödgrupper, eller prostitutionsrådgivning som finns där som hjälp och stöd om man vill sluta prostituera sig. Men om man ska sluta prostituera sig så, man får ju inget nytt jobb, de ger ju inget omställningsbidrag, du ska bara sluta med din yrkesverksamhet och du kanske får terapi, men ja. Så där kan man tänka att vi ska försöka träffa dom nu i höst och utbyta erfarenheter och kanske bidra till att det blir lite mer nyanserat.

Just nu är nätverkets allra viktigaste uppgift att stödja varandra, säger Emma. Det kan medlemmarna göra genom ett diskussionsforum på hemsidan. Men Emma och de andra tre initiativtagarna kan också ringa upp medlemmar som önskar det. Nätverket har runt 10 medlemmar med erfarenheter från sexbranschen, och flera stödmedlemmar.

Lisen Lindström som arbetar som socialsekreterare på Prostitutionsrådgivningen välkomnar ett samarbete med PRIS från och med i höst.  Hon tror också att Prostitutionsrådgivningen genom sina kontakter med aktiva och tidigare aktiva i sexbranschen kan hjälpa till med att förmedla medlemmar till PRIS. Men hon menar att Prostitutionsrådgivningen inte har ekonomisk möjlighet att ge omställningsbidrag eller liknande som PRIS efterfrågar.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista