Comhems monopol utmanas

Comhems kabeltv-monopol är på väg att brytas. Nu ger sig även Svenska bostäder, Stockholms största allmännyttiga bostadsbolag, in i leken som tv-operatör.

Patrik Emanuelsson är affärsutvecklingschef på Svenska bostäder och säger att man vill ge sina hyresgäster större möjligheter:
- Du som kund ska titta på vilket tv-program som du vill. Den utvecklingen får vi nu i samhället, vare sig vi vill det eller inte. Men vi vill skynda på det.

Idag så har Comhem monopol på kabeltv-nätet. Men deras ställning är hotad. Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder håller på och bygger fibernät till sina hyresgäster.

Istället för att ha ett begränsat utbud av kanaler via kabelnätet så går det med fibernätet att se på i princip vad man vill. Det är i alla fall tanken hos Svenska Bostäder som ska bli tv-operatör. De förhandlar med flera leverantörer om ett så stort utbud av kanaler som möjligt.

Fibernätet har börjat byggas och redan nästa år ska man kunna välja att titta på tv via Svenska Bostäder. Men det är inte bara deras hyresgäster som får titta, utan Patrik Emanuelsson säger att den som vill ska kunna få använda sig av det:
- Vi har ingenting emot att ansluta privata fastighetsägare till det här. Vårt mål är att så många som möjligt ska kunna använda sig av en sån här lösning.

Philip Ramqvist
philip.ramqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista