Kritik mot förslag om omskärelse

Det kan bli obligatoriskt för alla landsting att genomföra omskärelse på små pojkar, om barnens familjer önskar det. Flera riksdagspartier lutar åt att säga ja till Socialstyrelsen förslag.

Yngve Hofander, professor emeritus i internationell barnhälsovård vid Uppsala universitet är kritisk till förslaget:
- Överhuvudtaget är barnets roll och lidande borta. Det är ju så att i den här lagen så står det att barnet har veto. Men då måste man komma ihåg vem det är som omskärs, det är ju småbarn som inte har en aning om vad vet är, utan det här är ju föräldrarnas sak.

Men Socialstyrelsen menar att det inte var deras uppgift att utreda huruvida det ska vara tillåtet med omskärelse för pojkar i Sverige, eftersom riksdagen redan fattat ett sådant beslut år 2001. Enligt Per Mannhem på Socialstyrelsen så var deras uppdrag istället att komma med ett förslag utifrån barnets bästa, om hur man får så lite komplikationer som möjligt i och med omskärelse på små pojkar.

När det gäller vårdkostnaderna för omskärelse så säger Per Mannhem på Socialstyrelsen att det redan i dag finns kostnader som rör dessa pojkar:
- Idag vårdas det barn som måste tas omhand av den offentliga sjukvården därför de kommer med komplikationer därför att de är gjort av omskärare som inte har den kompetensen som legitimerade läkare har.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista