Socialtjänst brister i familjehemsutredningar

Socialtjänsten brister i att utreda anmälningar från barn om missförhållanden i familjehem och på behandlingshem. Det anser Länsstyrelsen som utreder frågan.

Johan Persson, är enhetschef på Länsstyrelsen i Stockholm där man just nu utreder hur socialtjänstens hantering av tvångsomhändertagna barn fungerar. det förekommer både brister i ahndläggningen men också är det så att anmälningarna många gånger inte behandlas.

Som vi tidigare rapporterat är det många unga som hört av sig till föreningen Stulen barndom, som stöttar människor som utsatts för övergrepp i familjehem och på behandlingshem. En av dom är Fidaje, 19 år, som säger att hon utsatts för övergrepp på behandlingshem hon varit placerad på. Och när hon vänt sig till socialtjänsten för att få hjälp så har hon inte tagits på allvar.
- De agerade aldrig när jag blev misshandlad av personal.
- Varför inte, tror du?
- Jag vet inte. De skyddade varandra.

Länsstyrelsen utreder just nu hur socialtjänstens hantering av tvångsomhändertagna barn fungerar. Resultatet ska presenteras nästa år, men Johan Persson kan alltså redan bekräfta att anmälningar inte utreds som de ska:
- I vissa kommuner fortsätter man inte att utreda en anmälan om att ett barn far illa, medan man i andra kommuner gör det.
- Borde det inte vara en självklarhet att utreda alla anmälningar som kommer in?
- I vissa kommuner kommer det in sådana mängder så det är en orimlighet, man måste göra en bedömning innan.

Anna-Klara Bankel
annaklara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista