Bodström vill se över sexualbrottslag

Den senaste tidens rapporter om våldtäkter i Stockholm och där en ung man vid Stureplan har stått i fokus som misstänkt har aktualiserat frågan om den sexualbrottslag som kom får två år sedan.

Förre justitieministern, socialdemokraten Thomas Bodström ifrågasätter hur väl lagen egentligen fungerar och vill nu att den ses över.

– Den yttersta konsekvensen är förstås situationer där människor som begår våldtäkt och skulle varit skyldiga går fria. Det handlar ytterst om att skyddet för brottsoffer blir sämre om man inte gör någonting och lagen blir sämre om man inte gör utvärderingar av de förbättringar som behövs.

Enligt den lag som kom för lite drygt två år sedan är det våldtäkt om en person som är kraftigt berusad utnyttjas sexuellt, även om våld eller hot inte förekommit. För drygt en vecka sedan anmälde en 23-årig kvinna att hon blivit våldtagen av två män, efter att hon, som hon misstänker, blivit drogad. En av männen har tidigare friats i en annan uppmärksammad rättegång, där han stod åtalad för våldtäkt. Då sa Stockholms tingsrätt att mycket talade för att kvinnan hade utsatts för våld och förnedring, men att det kan ha varit så att männen inte uppfattat att kvinnan motsatte sig fortsatt sex.

Nu vill förre justitieministern Thomas Bodström att sexualbrottslagen ska utvärderas för att se om den efterföljs och om det kan vara aktuellt med några förändringar. Den senaste tidens händelser vis Stureplan har aktualiserat problematiken säger han.

– Man kan ju se att verkligheten är sådan att det är ännu mer aktuellt nu och att problemet knappast har blivit mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista