Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Premiär för privat kriminalvård

För första gången bedrivs nu privat kriminalvård i Sverige. Björka halvvägshus i Bromma har just öppnat och nästa vecka ska den förste fången påbörja sin utslussning från fängelset.

Ett halvvägshus är tänkt för intagna som har avtjänat minst halva straffet. Gunnar Albers, är enhetschef på nya Björka halvvägshus.
- Det är för att stödja personer som har suttit inne och som inte klarar av at gå direkt ut till ett eget boende. De behöver ett visst stöd och en form av utslussning.

Det här är det första halvvägshuset i Stockholm. Det är det andra i Sverige, för tidigare i somras öppnade Sveriges första i Malmö. Men det i Malmö drivs av kriminalvården. Björka halvvägshus i Stockholm däremot drivs av privata Skyddsvärnet, som är en ideell förening. Det här är alltså första gången som kriminalvård i Sverige drivs privat.

Halvvägshus är alltså en form av utslussning från fängelse såsom fotboja kan vara en annan form. På halvvägshuset råder relativ frihet jämfört med på en anstalt. En intagen får själv ta sig till jobb eller studier under dagen men får utöver det endast lämna halvvägshuset på i förväg bestämda tider.

De boende på halvvägshuset får laga sin egen mat och ska även sköta sin egen tvätt. Vad gäller maten så kan de få hjälp om de inte är så säkra på sin matlagning och de kan också få råd om hur de ska sköta sin matbudget. De ska alltså ta ett större ansvar för sin livssituation men fortfarande ha kvar ett stöd inför frigivningen i form av personal och kontroller.
Gunnar Albers, enhetschef på nya Björka halvvägshus, hoppas att halvvägshuset ska gå bra.
- ju lämpligare utslussningsmetoder vi kan hitta för individerna ju bättre kan man klara sig ute i friheten.

Johanna Sjöqvist
Johanna.sjoqvist@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".