Besöksförbud istället för väktare

Kungsholmens stadsdelsförvaltning i Stockholm har sedan förra året betalat stora summor för att väktare ska skydda personalen på äldreboendet Riddargården sedan en anhörig till en av de boende flera gånger hotat personalen. Nu anser åklagare att det i stället borde gå att få ett besöksförbud för den hotfulla mannen.

Jenny Clemendtson vid Citys åklagarkammare, anser att det i stället borde gå att få ett besöksförbud för den hotfulla mannen:
- I det här fallet skulle det väl att gå att använda lagen om de som anser att de blir utsatta för brott av den här mannen, exempelvis olaga hot eller ofredande, anmäler brotten till polisen och i asnlutning till en sådan anmälan ansöker om besöksförbud.

Kungsholmens stadsdelsförvaltning har sedan förra året betalat stora summor för att ge vårdpersonalen på Riddargårdens äldreboende på Norrmalm, väktarskydd, sedan dom upprepade gånger blivit hotade av en anhörig till en av vårdtagarna.

Eva Ahlholm på Stockholms stads juridiska avdelning, säger till Radio Stockholm att det är ganska vanligt att äldreboenden har problem med våldsamma och hotfulla anhöriga. Situationen är från en rättslig synvinkel knepig, eftersom lagen om besöksförbud utformats för att skydda en enskild person mot en hotfull anhörig.

Ändå anser kammaråklagare Jenny Clemendtson att det går att tillämpa något som kallas för utvidgat besöksförbud:
- Det betyder att man inte får uppehålla sig i närheten av den här personens arbetsplats eller bostad.

Varken stadsdelsdirektör Ylva Tengblad, vid Norrmalms stadsdelsförvaltning eller avdelningschef Kerstin Ohlsson vill kommentera fallet.

Anna-Klara Bankell
Annaklara.Bankell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".