Ännu oklart om styret av Sundbyberg

Det är ännu oklart hur Sundbyberg kommer att styras efter att två moderater gått över till socialdemokraterna. Miljöpartiet spelar en vågmästarroll och vill helst se att det blir en mittenpolitik som styr kommunen i framtiden.

Det är snart två veckor sedan som de borgerliga förlorade majoriteten i kommunen efter att de två moderata fullmäktigeledamöterna Arne Wijkman och Michel Spira lämnat partiet mitt i mandatperioden.

De båda valde att gå över till socialdemokraterna. Det innebär att fullmäktige i det röd-gröna blocket har 27 mandat och det borgerliga blocket har 24 mandat.

Ny gruppledare
På måndagen utsåg moderaterna 27-årige Carl Grufman till ny gruppledare. Han tar över efter den kritiserade Bo Genfors.

Men miljöpartiet har bestämt sig. Oavsett vilken gruppledare moderaterna skaffar säger de nej till att samarbeta med den borgerliga alliansen.

Miljöpartiet hoppas i stället på att socialdemokraterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centerpartiet ska nappa på ett mittenpolitiskt samarbete.

Ja bara från s
Hittills är det bara socialdemokraterna som säger ja. Folkpartiet avvisar erbjudandet helt och centern och kristdemokraterna har ännu inte svarat.

Miljöpartiets gruppledare Siyamak Sajadian säger till Radio Stockholm att han vill se ett brett samarbete där någon tar ansvar för Sundbybergs politik.

Den 24 september hålls det första ordinarie fullmäktigemötet i Sundbyberg.  Då bör en lösning vara i hamn. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".