Äldre ska undersökas för cancer

Alla länsbor mellan 60 och 69 år kommer från och med nästa år erbjudas ett test för att så tidigt som möjligt upptäcka cancer i tjock- och ändtarm, vilket är den näst vanligaste cancerformen i Sverige. Stockholms läns landsting är först i landet med en sådan här masscreening

De länsbor som Radio Stockholm talar med verkar positiva till masstesterna.

– Det är väl bra, för det är väl inget kul att få sådan cancer. Ju tidigare man upptäcker sådant där ju lättare är det att bota det förstår jag, säger en man.

– Om det nu skulle vara så at man har den här sjukdomen så är det väl bra att den upptäcks i tid, säger en kvinna som Radio Stockholm talat med.

Kan rädda många liv
Forskarna tror att minst 50 länsbors liv per år kan komma att räddas med hjälp av det nya testet.

Testet går till så att man får göra ett avföringsprov hemma, det är inget som man kommer till sjukvården för att göra. Det man letar efter är blod i avföringen. Det är mikroskopiska mängder som man själv inte kan observera och som kan vara tecken på en liten cancer som blöder.

– De ungefär två procent som har blod i avföringen kommer att kallas för en vidare undersökning, säger Sven Törnberg, som är ansvarig för screeningprogrammet som görs i samarbete med forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Hur tillförlitligt är det här testet?

– Det finns ingenting inom sjukvården som är hundraprocentigt, men det ökar ju möjligheten att hitta tumörer många år innan de skulle ge sig till känna, man vinner flera år i tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".