Vårdval kritiseras av socialdemokraterna

Den borgerliga majoriteten har haft alldeles för bråttom med den nya primärvårdsreformen Vårdval Stockholm. Det säger oppositionslandstingsrådet, socialdemokraten Dag Larsson.

Dag Larsson anser att det finns risk för kaos vid årsskiftet eftersom ingen ännu vet hur många nya vårdcentraler som verkligen kommer starta:

– Jag tycker att man går för snabbt fram, därför att man inte har utrett konsekvenserna fullt ut. Det hade åtminstone varit rimligt att ta fram sådana uträkningar och visa på hur sådana här system ser ut, för man bollar ju med primärvården för miljontals människor.

Innerstaden
Oppositionen är inte nådig i sin kritik av det nya Vårdval Stockholm som drar igång vid årsskiftet.

Illa planerat, dåligt eller obefintligt sifferunderlag, oklara ansökningar och framförallt ett ojämlikt system eftersom de som bäst behöver söker vård inte kommer att hitta den där de bor, utan i Stockholms innerstad.

Men sjukvårdslandstingsrådet, folkpartiets Birgitta Rydberg försvarar sig.

– Patienten får mycket större makt att välja sin egen vårdgivare, pengarna följer patienten till den vårdgivare man väljer. Det är mer pengar som kommer att gå till primärvården, vården kommer att bli mer tillgänglig för patienterna, säger Birgitta Rydberg.

Många intresserade
83 nya vårdgivare vill starta vårdcentral eller husläkarmottagning, enligt landstingets tjänstemän. Men, säger Dag Larsson, ingen vet ännu hur många av dessa som verkligen kommer igång, än mindre hur seriösa de är.

– Risken är att vi på andra sidan årsskiftet kommer att ha kaos i primärvården i vårt län, och att vi får ett antal verksamheter i primärvården som håller undermålig kvalitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista