Klämskydd fungerade inte på flera bussar

14 av 17 bussar som kör för SL fick anmärkningar när trafikpolisen på måndagsmorgonen gjorde en kontroll av säkerheten. Bland annat var det fel på klämskyddet på flera av bussarna.

– Om man tänker på små barn som fastnar, om dörren går igen och bussföraren inte ser det här i backspegeln att är folk, så går ju inte dörren upp igen, då släpar man ju med bussen i värsta fall, säger Kjell Hellström på polisens trafikavdelning som var med vid kontrollen.

4 av de 17 bussar som kontrollerades i bussgaraget i Märsta i Sigtuna på måndagsmorgonen hade problem med klämskyddet.

Ombesiktning
Andra bussar fick anmärkningar för att det fanns olja på motorn, att det var svårt att se registreringsskyltarna, eller att det var oljeläckage, något som är så allvarligt att tre bussar måste ombesiktigas.

– Oljeläckage är ju inte bra för miljön, men det är också risk för överhettning när det samlas damm, och det kan eventuellt ta eld, säger Kjell Hellström.

Oannonserade kontroller
Trafikpolisen gör kontinuerligt oannonserade kontroller av bussarna som kör i linjetrafik i Stockholm. Och enligt polisen är det vanligt att det blir anmäkrningar, men att de oftast inte är så allvarlig och att de ofta åtgärdas snart.

På Swebus säger de att de gör dagliga kontroller av bussarna, och att det kan uppstå mindre problem när bussarna körs så mycket varje dygn.

– Det var inte särskilt många allvarliga anmärkningar, säger Kjell Hägglund, säkerhetschef på Swebus.  

Men tre av sjutton måste ombesiktigas.

– Det är absolut inte bra. Det måste vi titta över. Vi har rutiner redan idag som gör att vi de tas i bruk.

– Just det här att motorerna är oljebemängda, det måste jag titta på, det är inte bra. Det måste vi titta närmare på, absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista