Tunnelbanan kör senare på helgerna

Höjt pris på SL:s månadskort, ingen tunnelbanetrafik på vardagsnätter men i gengäld trafik dygnet runt på helgerna. Det är några av huvudpunkterna i budgetförslaget för nästa år för Storstockholms Lokaltrafik.

Bakgrunden till förändringarna är att SL behöver öka intäkterna, eftersom företaget måste göra stora investeringar de närmaste åren. Om förslaget från SL:s VD går igenom i sin helhet innebär det att 1095 miljoner, alltså nästan 1.1 miljard mer än vad som hittills planerats satsas på kollektivtrafiken i Stockholms län. Av detta är det ungefär 200 miljoner som kommer från priset på månadskortet som höjs från 620 till 690 kronor i månaden den 1 april 2008.

Vad ska då pengarna användas till? Ja både nya investeringar och underhåll av de spår tåg och all kringutrustning som redan är i drift. Spår och signalsystem för att nämna något. Det i sin tur är orsaken till förslaget att låta tunnelbanetrafiken sluta en timme tidigare, vid midnatt på vardagsnätter. Det blir lättare att utföra underhållsarbeten i tunnlarna då, i gengäld ska nattbussnätet ge sena resenärer möjlighet att ta sig hem, minst lika bra som med tunnelbanan, säger SL:s presschef Björn Holmberg.

På helgerna kommer och andra sidan tunnelbanan att gå hela nätterna - och någon taxehöjning sena helgnätter är inte något som finns med i budgeten, understryker han.

Bland nyinvesteringarna märks tätare turtäthet på tvärbanan och trafik i ett antal nya bostads- och arbetsplatsområden som Norra Frösunda, Riksten och Barkarby. Pendeltågstrafiken kommer att förbättras sommartid, och dessutom blir den förstärkta busstrafiken i samband med trängselskatteförsöket nu permanent på allvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista