Turbulent i Sundbyberg ett år efter valet

Ett år har gått sedan valet och i Sundbyberg blev det borgerligt styra för första gången på 87 år. Men året har kantats av turbulens och idag saknar kommunen ett kommunalråd.

Det är turbulent i Sundbyberg och invånarna börjar så smått tröttna på att inte ha nåt tydligt ledarskap. På måndag är det fullmäktigemöte och tills dess bör det finnas en lösning - det är alla partier överens om - då ska också en ny kommunstyrelseordförande väljas.

Miljöpartiet, som är vågmästare, kommer att säga nej till en moderat ordförande, säger deras ordförande Cyrus Pairawan - miljöpartiet ser hellre en lösning där mittenpartierna styr tillsammans. Det gör även socialdemokraterna, enligt deras gruppledare Helene Hellemark Knutsson. Folkpartiets Nina Lundström är dock inte intresserad av ett mittenalternativ utan föredrar fortsatt samarbete med moderaterna.

För moderaternas del gäller det i första hand att få stöd av miljöpartiet för att kunna sitta kvar vid makten. Carl Grufman är ny gruppledare för moderaterna - så här tänker han bära sig åt för att behålla makten:
- Just nu pågår en intern process inom moderaterna, än så länge vet vi inte hur majoritetsförhållandena faktiskt ser ut. Hur det blir på måndag får vi nog se då.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista