Trängsel i södra Stockholm sinkar bussar

Det hårda trycket i Stockholmstrafiken, bland annat på Essingeleden, har satt rejäla käppar i hjulet för busstrafiken. För att hålla tidtabellen har förarna i södra Stockholm ibland tvingats hoppa över sina raster.

Men nu har förarna fått nog. Den här veckan kommer alla förare att ta sina raster även om det leder till förseningar.

– Många bussar har kommit iväg till avgångshållplatserna försenade. Sedan har förarna tagit ut sina pauser och det har medfört att vissa turer har ställts in och andra blivit försenade, säger Nils Sjöblom, vice ordförande för Kommunals klubb 11 vid Busslink.

Använda raster
Efter att trängselskatten infördes har trafiken på Essingeleden ökat. Och när Söderledstunneln under sommaren stängdes av för vägarbeten blev trafiksituationen på Essingleden ännu värre enligt bussförarna. Det gjorde att chaufförerna måste använda sina raster för att komma i tid.

– När Essingeleden blir igenkorkad blir hela vårt trafikområde stillastående, och det gör att vi blir väldigt mycket försenade. Sedan har vi en plats som är speciellt besvärlig: Årstabergs pendeltågsstation, där många av våra bussar kör in. Där är intervallerna väldigt korta, så ibland kan man bli tio minuter försenad bara genom att köra in där.

Vill ha möte
Kommunal vill att SL och Busslink, som kör kollektivtrafiken åt SL, träffas för att prata om trafiksituationen och om körtiderna mellan olika stationer är rimliga med tanke på biltrafiken.

Helena Sundberg jobbar på SL:s presstjänst:

– Om det är så att man tror att vi från SL kan hjälpa till och påverka körtider och så vidare, ställer vi självklart upp på ett möte med föraren och arbetsgivaren, Busslink.

– Sedan är det ju så att ren schemaläggning är en fråga mellan bussföraren och arbetsgivaren, säger Helena Sundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista