Vårdcentralers patientlistor granskas -landstinget misstänker fusk

Det finns misstankar om att vårdcentraler i länet ljuger om hur många patienter de har listade hos sig - detta för att få mer pengar från landstinget.

Det är inte rimligt, enligt Anders Olsson, utredare på hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning.

– En del är säkert sådana som är listade och vill börja bli patienter på de här mottagningarna, men det är så väldigt många på en del så att det finns anledning att misstänka att man också har fuskat en del.

Anders Olsson ser den kraftiga ökning som skett på vissa vårdcentraler som en direkt följd av det nya system som införs vid årsskiftet, kallat Vårdval Stockholm.

Idag får vårdcentralerna ersättning efter hur många personer som bor i det område där de finns - men efter årsskiftet kommer de att få ersättning efter hur många personer de har listade.

Och det finns exempel på att vårdcentraler nu listat personer som bor i området, utan att de själva gjort ett aktivt val. Så får det inte gå till, säger Anders Olsson.

Personen ska själv skriva under ett avtal om listning och därför begär Hälso- och sjukvårdsförvaltningen nu in kopior på dessa avtal från ett 50-tal vårdcentraler.

– Ja, det blir en 20 000 papper som vi ska räkna.

Ni anser att det här är så pass allvarligt så att ni måste göra det helt enkelt?

– Ja, det tycker vi. Det känns mycket allvarligt det här.

Om några veckor räknar Anders Olsson med att ha rett ut om det har skett fusk med listningarna.

Och enligt Anders Olsson verkar det som att antalet listade har ökat extra mycket på vårdcentraler där läkare också anmält intresse för att ta över verksamheten.

– Många av de vårdcentraler som ökat väldigt mycket kan vi också se på de listor vi fått från utvecklingskansliet att det är sådana som anmält intresse för att knoppa av och driva verksamheten i eget namn. Jag kan se ett samband.

Varför är ett sådant samband intressant över huvud taget?

– Det är ju en aktivitet då som man gör i landstingets namn och som landstinget betalar och vinsten av det hela kan man ju ta hand om själv, säger Anders Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista