Pengar saknas till västlig förbifart

När den borgerliga regeringens budget presenterades på torsdagen, framgick det att regeringen gärna ser att det byggs en västlig förbifart förbi Stockholm - men det saknas pengar.

Och en möjlig fiansieringkälla – trängselskatten – ger betydligt lägre inkomster de första åren än vad som tidigare beräknats.

Vägverket har tidigare sagt att runt en halv miljard ska komma från trängselskatten, pengar som ska användas till vägprojekt i Stockholmsregionen.

Men de första åren blir inkomsten betydligt lägre: Nästa år hamnar den på drygt  200 miljoner, för att 2009 öka till drygt 400 miljoner och sedan successivt närma sig den halva miljarden.

Anledningen är att kostnader för att dra igång och trimma in systemet sänker inkomsterna de första åren.

I regeringens höstbudget satsas 330 miljoner kronor extra på drift och underhåll av järnvägar. Pengarna ska i första hand användas i Stockholms- och Mälarområdet för att minska alla förseningar i tågtrafiken.

De totala anslagen till vägar gör även att vägdirektören i Stockholm, Susanne Lind, flaggar för att den nya E18 längs Järvafältet kan skjutas ytterligare några år framåt.

I regeringens höstbudget satsas 330 miljoner kronor extra på drift och underhåll av järnvägar. Pengarna ska i första hand användas i Stockholms- och Mälarområdet för att minska  förseningarna i tågtrafiken.

I övrigt så ökar anslaget till Kungliga hov- och slottsstaten med 11 miljoner kronor från och med 2008.

Anledningen är bland annat att säkerheten vid Stockholms slott ska bli högre - och det totala anslaget till hovet är nu ungefär 110 miljoner per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista