Ny boendeform positiv för Stockholm

Inom de närmaste åren kommer en ny boendeform, så kallade ägarlägenheter, att bli möjliga i Sverige. Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (kd) tror att det här kommer att få stor betydelse för bostadsmarknaden i Stockholm.

Mats Odell är positiv till den nya boendeformen:
- Jag tror att det här leder till att fler bostäder kommer att byggas. Om mellan ett och två år kommer det här att vara på plats.

Ägarlägenheter är en boendeform som redan finns på många andra håll i Europa. I Sverige har man i stället bostadsrätter, som innebär att man köper en andel i en förening. Ägarlägenhet innebär att man faktiskt köper en fysisk del av huset.

Med ägarlägenheter blir det också möjligt för privatpersoner att som en investering köpa flera lägenheter och sen hyra ut dem, något som är väldigt svårt med bostadsrätter.

I Stockholm har ägarlägenheter framför allt diskuterats i samband med ombildningar av allmännyttan. Där det inte går att få majoritet för en ombildning, skulle ägarlägenheter kunna innebära att vissa ändå kan köpa sina lägenheter i huset. Men den formen kommer att dröja ytterligare, säger Mats Odell.

Till att börja med införs boendeformen i nyproducerade hus, något som Mats Odell hoppas ska leda till fler lägenheter på bostadsmarknaden:
- Då tror vi att möjligheten att bygga ägarlägenheter ökar utbudet av bostäder och då flyttar man ju från kanske en billigare hyreslägenhet till en sådan här lägenhet och då uppstår det ju möjligheter för de med svagare ekonomi att hitta en bostad.
- Men kommer man ha samma rättigheter som hyresgäst i en ägarlägenhet som i en hyresrätt?
- Det är precis det vi tittar på innan vi är beredda gå fram med ett förslag till riksdagen.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista