Oklara rättigheter kring ägarlägenheter

Regeringens planer på att göra en ny boendeform möjlig i Sverige, kallad ägarlägenhet, tas emot positivt av nätverket Jagvillhabostad.nu.

Men Tobias Olsson, verksamhetschef på nätverket Jagvillhabostad.nu - ser även risker:
- Ja, alltså en fara vi ser är att andrahandsmarknaden, som i sig är jätteviktig, men att den kanske blir väldigt stor på bekostnad av förstahandsmarknaden, om de som har skaffat en ägarlägenhet hyr ut i andra hand, där ser ju vi en risk.

En stor skillnad mellan en ägarlägenhet och en bostadsrätt är att den som har en ägarlägenhet inte behöver foga sig efter de regler som kan begränsa hur länga en bostadsrätt får hyras ut. Privatpersoner skulle alltså kunna investera i ägarlägenheter för att sedan hyra ut dem till andra.

Och än så länge är det oklart vilka rättigheter en hyresgäst i en ägarlägenhet egentligen får. Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH tror att de blir begränsade:
- Tanken med de här systemen är ju att skapa liksom två hyresmarknader. Du ska ha en hyresmarknad med besittningsskydd och kanske regelsystem för hur mycket hyrorna får höjas. Och så har du en marknad där du hyr med tidsbegränsade kontrakt, och när kontraktet är slut, då får man flytta.

Om syftet med ägarlägenheter är att få ut fler lägenheter på bostadsmarknaden, så är det förmodligen enklare att göra om lagstiftningen kring bostadsrätter, så att de blir lättare att hyra ut, säger Hans Lind.

Tobias Olsson på Jagvillhabostad.nu säger att allt beror på vilka rättigheter den som hyr en ägarlägenhet får. Han vill inte se en utökad andrahandsmarknad:
- Det är kul i början, men det är lite tråkigt att bo år efter år efter år på en andrahandsmarknad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista