Låg återvinning av matavfall i Stockholm

Stockholms stad återvinner bara två till tre procent av allt matavfall, samtidigt är det i Stockholm brist på biogas som utvinns från matavfall. Men Mikael Söderlund, ansvarigt borgarråd i Stockholm, vill hellre se en satsning på att samla in matavfall från storkök och restauranger än från hushållen.

– Vi har ju sagt i Stockholms stad att vi vill att storkök och restauranger återvinner matavfall, men vi har inte ställt några krav på att våra enskilda hushåll, våra 400 000 lägenheter ska börja återvinna matavfall, säger Mikael Söderlund.

Varför inte det?

– Därför att vi bedömer att det är en större klimatpåverkan att återvinna på det sättet med ökad trafik och annat som det medför.

Om Stockholms stad nådde det nationella målet, att om drygt två år återvinna en dryg tredjedel av matavfallet från hushållen, skulle nästan alla innerstadsbussar, plus sopbilarna och tjänstebilarna kunna drivas på biogas från matavfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista