Fortsatt tunnelbanetrafik på vardagnätter

Uppdaterad 17:05
Det blir inget av med förslaget från SL att sluta köra tunnelbanan en timme tidigare på vardagnätter. Politikerna i SL:s styrelse säger nej till det förslaget men gör tummen upp för planerna att tunnelbanan och pendeltågen ska gå dygnet runt hela helgerna.

I förra veckan presenterade SL:s vd Ingemar Ziegler sitt förslag för budget 2008. En av de viktigaste punkterna är att priset på ett månadskort ska höjas från 620 till 690 kronor, det innebär då att över en miljard kronor mer än det var tänkt tidigare kan satsas på kollektivtrafiken nästa år.

Ett annat förslag är att tunnelbanan och pendeltågen ska gå dygnet runt hela helgerna. Nu har politikerna i SL:s styrelse tagit ställning till förslaget och har godkänt alltihop - med ett undantag.

Ingen minskning av trafik på vardagnätter
SL ville sluta köra tunnelbanan vid midnatt på vardagnätter - för att på så sätt få bättre möjlighet till underhållsarbete av spår och signalsystem. Men allianspolitkerna är överens, det är ingen bra idé.

Underhållet ska skötas som idag och om det behövs mer akuta arbeten finns ju en möjlighet att köra enkelspårstrafik på helgnätterna, anser politikerna.

SL:s presschef Björn Holmberg säger att det är något SL får acceptera. Han menar att det inte blir något stort problem.

Vill höja priset tidigare än vad SL föreslagit
I övrigt godkänner alltså SL:s styrelse förslaget i alla delar, man vill till och med införa höjt pris på månadskortet 1 mars istället för 1 april nästa år, säger det moderata trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm.

Innan dess måste dock landstingsfullmäktige klubba beslutet, vilket väntas ske i slutet av november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista