Protester mot rivningsplaner i Solna

180 lägenheter i Solna riskerar att rivas när landstinget vill bygga ut Karolinska Universitetssjukhuset. Vid stadsbyggnadsnämndens möte i Solna stadshus på måndagen protesterade Hyresgästföreningen mot att lägenheterna kan komma att rivas.

– Vi behandlar ju nu den fördjupade översiktsplanen för området och det förslag som ligger ute nu innebär att det hus ska rivas. Sen vet jag att landstinget vill riva ytterligare ett som jag har lite svårt att se poängen i, säger folkpartisten Anders Ekegren, ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Solna.

180 lägenheter, fyrtio år gamla som går upp i rök, hur känner du personligen inför ett sådant scenario?

– Det är klart att ett nytt universitetssjukhus är oerhört viktigt, inte bara för Solna utanför hela regionen, och det är det man alltid måste väga mot rivning utav hus.

Politiker fick motta protester
Vid stadsbyggnadsnämndens möte i Solna på måndagen fick politikerna ta emot protester mot rivningsplanerna. P-O Brogren på Hyresgästföreningen menar att han inte varit med om rivningsplaner i den här omfattningen.

– Det här är nog den största, revolutionerande, bedrövliga händelsen som jag har varit med om när det gäller rivning, jag har faktiskt inte hört talas om nåt liknande under de 20-30 år som jag har jobbat med de här frågorna, säger P-O Brogren.

Kan bli tal om bygge av nya lägenheter
Enligt folkpartisten Anders Ekegren, ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Solna kan det bli tal om att bygga nya lägenheter som ersättning för de som kan komma att rivas.

– Från Solna stad har vi också varit beredda att se till att man inom Karolinska området skulle kunna bygga nya hus, så egentligen skulle alla de som bor i det här området kunna få en bostad i Karolinska området, men då någon annanstans inom området.

Men trots att Solna stad öppnar för att bygga nya lägenheter är P-O Brogren på Hyresgästföreningen kritisk.

– Att erbjuda nybyggnation är inte samma sak som att bo i de här lägenheterna, det här är smålägenheter till hyfsade hyror. Nybyggnation är jättebra om man bygger, men det vänder sig inte till den här gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista