Väntetiderna kortas på SöS-akuten

Uppdaterad 16:30
Akutmottagningen på Södersjukhuset byggs just nu om för att anpassas till ett helt nytt arbetssätt, som ska korta väntetiderna. När allt är klart i december kommer den som söker vård först av allt få träffa en specialistutbildad sjuksköterska som snabbt kan slussa vidare patienten utan onödiga väntetider.

– Det blir ju en förändring av att det blir en sjuksköterska som direkt gör första bedömning innan man börjar med pengahantering, pappershantering och skriver in i vårt system. Jag tror inte att det kommer bli svårare utan i mångt och mycket lättare faktiskt, säger Eddie Edvinsson, specialistutbildad sjuksköterska på Södersjukhusets akutintag. 

Sorteras efter hur allvarlig skadan är
Strax före jul ska den nya akuten på SöS öppna och då ska de anställda arbeta fullt ut med det nya Adapt-systemet, som står för Adaptiv Process Triage. Det är en vidareutveckling av den triagemetod som redan används på många akutintag.

Det innebär enkelt uttryckt att patienterna inte sorteras och behandlas i turordning utan gallras utifrån hur allvarlig skadan eller sjukdomen är.

Galllras redan i dörren
Den första gallringen ska ske redan i dörren på akuten och enligt verksamhetschef Thomas Arnhjort, ger det nya arbetssättet snabbare, mer exakt och framförallt medicinskt säkrare behandling

– I och med att separera flödet, de svårast sjuka patienterna från de mindre sjuka patienterna så ser vi att vi kan lägga resurserna mycket mer effektivt och då också korta hela handläggningstiden på akutmottagningen, säger Thomas Arnhjort.

När nya SöS-akuten väl öppnar på samma plats som idag i mitten av december kommer patienterna garanterat märka att något hänt, enligt sjuksköterskan Eddie Edvinsson.

– De kommer absolut inte känna igen sig, vi bygger om väldigt mycket. Men jag tror att det kommer bli bra mycket lättare för dem att hitta i sin vandring hos oss på SöS-akuten, säger sjuksköterskan Eddie Edvinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista