Första ombildningen i Östberga klar

I sex år har hyregästerna på Österbergahöjden i södra Stockholm väntat på att få ombilda sina lägenheter till bostadsrätter. Och nu är det klart att lägenheterna i fyra av husen kan ombildas. Priset är långt under marknadsvärdet.

– Jag är ju självklart positiv eftersom priset är så bra, vi har ju arbetat länge för det här, säger Lennart Hagelin som bott i området i drygt 30 år.

Om man ser på vad det kostar i snitt per kvadratmeter i insats så är det 5150 kronor, har du någon uppfattning om vad marknadsvärdet skulle vara för det här?

– Banken har ju satt garantivärdet på 10 000 kronor, troligt värde 15 000 till 25 000 kronor per kvadratmeter.

Att ni får så här bra pris vad tror du det beror på?

– Att just vi får bra pris, det beror ju på att vi har jobbat på det här i sex år och det har gått genom olika rättsinsatser, det är en gest då från kommunen.

På måndagen blev det klart med den första omvandlingen i Östbergahöjden. Efter sex år står det klart att Förfadern 1 som omfattar fyra byggnader och 96 lägenheter kommer att omvandlas till bostadsrätter.

Det rör sig om tre våningar höga så kallade loftgångshus. Enligt Lennart Hagelin som bott i området i drygt 30 år är husen inte i speciellt bra skick.

– Svenska bostäder har ju inte lagt ner några pengar på området under de här fem - sex åren så att statusen är väl inget vidare på trappuppgångar och stammar och så vidare. Men det finns ju pengar budgeterat för en upprustning, säger Lennart Hagelin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista