Satsning för att få fram mer biogas

Stockholms stad, Fortum och Aga planerar att öka tillgången på biogas i Stockholmsområdet. Gasdrivnabilar har under flera år haft problem eftersom tillgången varit osäker vid länets 10-tal mackar. Men nu finns planer på en kraftig ökning av produktionen, på fyra år ska produktionen tredubblas.

– Det kommer att öka väldigt mycket om man tittar på ett perspektiv fram till 2015. Från idag ungefär 8 miljoner kubikmeter kommer det öka till 35 miljoner kubikmeter, säger miljöborgarrådet, moderaten Ulla Hamilton.

Produktionen ska tredubblas på fyra år
Det har under flera år varit stora problem för de som kört gasbilar i Stockholmsområdet. Få mackar och svajig tillgång har ställt till problem.

För att minska trasslet ska produktionen av biogas i länet tredubblas till år 2011 och luttrade gasbilsägare som drabbats av trasiga pumpar och gasbrist ska få fler mackar att välja på enligt distubutören.

– Under nästa år bygger vi till fem ytterligare, säger Stig Gebro, försörjningsansvarig hos Aga.

Hur många gasmackar ser du totalt i Stockholmsområdet om cirka fem år?

– Då är vi väl upp i 50 - 60 skulle jag tro.

Biogas tillverkas främst från matavfall, avloppsslam och spannmål och är förnyelsebar. Men om det blir brist ska biogasen kompleteras med naturgas som ur miljöpespektiv är sämre då den bidrar till växthuseffekten.

Tapparna har inte hållit måttet
För de stora konsumenterna, bland annat taxi är tillgång och tillförlitlighet primärt och hittills har systemet inte hållit måttet.

– För det första måste vi naturligtvis ha en bra infrastruktur, vi behöver en mack innanför tullarna minst. Självklart måste det finnas gas och tapparna måste ju fungera. Det verkar ju som att kvaliten på den utrustning som man idag levererar till de olika tapparna är totalt undermålig, säger Fredrik Scholander, miljöansvarig för Taxi 020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista