Pendeltåg vid Kungsängen.

Åtgärder ska ge färre tågförseningar

Punktligheten i tågtrafiken ska förbättras. På onsdagen presenterade Banverket, SJ och SL en lista med 44 åtgärder för att minska förseningarna i Stockholm och Mälardalen.

Det är trångt på järnvägsspåren i Stockholm - och utan flera nya spår går det idag inte att utöka tågtrafiken. För att få tågtrafiken att fungera mer smidigt måste man där rikta in sig på att minimera störningarna i den befintliga tågtrafiken, säger Mark Vadasz, presschef vid SJ till Radio Stockholm.

En del av åtgärderna i programmet som presenterades på onsdagen är kända sen tidigare, det gäller till exempel Banverkets planer på att byta tågväxlar för att underlätta trafiken genom centrala Stockholm, något som på sikt kan leda till att tågen kan åka fortare. Nya spår planeras bland annat mellan Södertälje och Katrineholm. Banverket vill också införa sekundvisare på alla stationsklockor för att passagerarna ska bli mer medvetna om avgångstiderna.

SJ satsar på att öka personalen på tågen - totalt ska ungefär 1000 nya personer anställas. Dessutom undersöker SJ om det går att förlänga de dubbeldäckare som idag trafikerar vissa sträckor, vilket skulle göra att fler resenärer får plats.

SL vill bland annat utöka kapaciteten i tågdepåerna, vilket ger bättre beredskap vid störningar i trafiken. All pendeltågspersonal ska också utrustas med handdatorer som ger trafikinformation i realtid - vilket gör att viktig information snabbt ska kunna spridas vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista