Opposition i Stockholm vill höja skatten

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i Stockholms stad vill alla satsa mer på skola och miljö - och de vill dessutom höja skatten nästa år. Det stod klart när de presenterade sina oppositionsbudgetar för nästa år.

– Vi vill inte ha några skattesänkningar. Då får vi ju ett stort tillskott på över 800 miljoner. Och de pengarna lägger vi ut på stockholmarna, säger Ann-Margrete Livh, vänsterpartiets oppositionsråd.

De borgerliga planerar att sänka skatten ytterligare nästa år, men oppositionspartierna vill återställa den till 2006 års nivå, vilket innebär en skatt  som är 50 öre högre än de borgerligas.

Stockholms finansborgarråd, moderaten Kristina Axén Olin är inte oväntat kritisk och menar att skattehöjningarna är att vrida klockan tillbaka och anser vidare att en höjning med 50 öre skulle påverka arbetsmarknaden negativt och ge färre jobb.

Stor satsning på skolan
Det är inte bara i frågan om skattehöjning som det finns likheter mellan de tre oppositionspartiernas budgetförslag. Det finns också klara paralleller när det handlar om äldrevården, miljöarbetet och skolan.

Socialdemokraterna anser att vissa skolor i utsatta områden behöver mer pengar och att svaga elever ska få ytterligare stöd. De lägger betydligt mer pengar på skolan än vad som finns i den borgerliga budgeten. Mer än hälften av de pengar en skattehöjning skulle ge vill socialdemokraterna använda till skolan.

– Vi har en allt överskuggande - det är skolan, skolan, skolan. Sen är det jobb, äldre och miljö som vi på olika sätt prioriterar, säger socialdemokraternas oppositionsborgarråd Carin Jämtin.

Partierna vill rusta upp förorterna
Alla tre partierna vill värna miljön och rusta upp förorten. För att ha råd är de beredda att ta pengar från stadens försäljningar. Det skiljer dock i hur mycket pengar partierna anser kan plockas ur stadskassan. Socialdemokraterna ligger på 2, 5 miljarder, vänsterpartiet på tre miljarder och miljöpartiet på hela åtta miljarder kronor.

– Vi satsar åtta miljarder på miljö, klimatet, billiga små lägenheter och miljonprogramsområden. De pengarna tar vi från försäljningen av Centrumkompaniet och också från pengar som borgarna vill lägga på vägar, säger miljöpartiets oppositionsborgarråd Yvonne Ruwaida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista