Motion om bättre skydd för hyresgäster

Sedan en familj i Johanneshov i södra Stockholm förlorade sitt hyreskontrakt när deras lägenhet förstördes i en brand förra året, vill nu socialdemokraterna ändra lagstiftningen.

– Människor måste kunna känna trygghet i sitt boende och inte behöva riskera att bli vräkt för att man råkar ut för något hemskt som en brand. Så här kan vi inte ha det i framtiden, säger Börje Vestlund, socialdemokratisk riksdagsledamot för Stockholms stad.

Varför finns det inget bättre skydd för personer som råkar ut för något sådant här då?

– En brist i lagen och den ska vi täppa till.

Anledningen till att socialdemokraterna nu vill ändra jordabalken är det uppmärksammade fallet om Thomas Laurén och hans familj.

Efter en brand där familjens lägenhet i Johanneshov i södra Stockholm förstördes krävde hyresvärden att hyreskontraktet skulle upphöra. I tisdags gav tingsrätten hyresvärden rätt och familjen förlorade inte bara sina ägodelar, utan även sin bostad.

Flera motstridiga domar
Enligt jordabalken har en fastighetsägare rätt att häva kontraktet om lägenheten skadas så svårt att lägenheten blir obeboelig. Men tre tidigare domar i liknande fall har gett hyresgästerna rätt att behålla sina hyreskontrakt.

Och motstridigheten i domarna är ett problem. Hur förstörd en lägenhet kan vara är för att kontraktet fortfarande ska gälla är till exempel upp till domstolen att bedömma.

Thomas Laurén menar att lagen nu måste förändras - något som socialdemokraterna alltså håller med om i en motion som presenteras på torsdagen.

Oklart hur lagen ska ändras
Hur socialdemokraterna vill förändra lagen är dock oklart. I väntan på resultat från en statlig utredning om jordabalken kan Börje Vestlund, socialdemokratisk riksdagsledamot för Stockholms stad inte ge några detaljer kring det nya lagförslaget.

– Brinner ens hem ner måste man ha möjligheten att kunna flytta tillbaka, men exakt hur lagen kommer att utformas, det vet nog ingen idag förutom den som utreder, säger Börje Vestlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista