Räddningstjänster vill samarbeta

Räddningstjänsten i Norrtälje vill börja samarbeta med Brandförsvaret på Södertörn. Redan 1 januari 2008, alltså om drygt tre månader skulle det första steget kunna bli verklighet - en gemensam larm- och ledningsorganisation.

Det är långt mellan Norrtälje och Södertörn, så långt att det hittills har sett som ett stort problem att få räddningstänster att samarbeta över ett så stort avstånd. Men idag ser det annorlunda ut, säger Arne Jonsson, brandchef i Södertörns brandförsvarsförbund.

Samarbete möjligt tack vare ny teknik
Modern teknik med bland annat bättre kartor och gps-navigering gör det geografiska avståndet till ledningscentralen allt mindre viktigt.

Dessutom poängterar han att det inte är meningen att de båda räddningstänsterna rent fysiskt ska ledas på samma ställe, utan samarbetet är tänkt att ske i nätverksform.

Ingen ändring av det praktiska räddningsarbetet
Själva räddningsarbetet ska skötas precis som hittills, från närmaste brandstation. På det sättet blir det ingen skillnad, utan det är i själva samordningen vinsterna skulle uppstå. Nu ska politikerna ta sig an frågan, och förhoppningsvis fatta beslut under oktober.

– Om en gemensam ledningscentral blir verklighet kan det innebära en besparing på flera miljoner varje år, samtidigt som räddningsarbetet kan bli både bättre och hålla högre kvalitet, säger Arne Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista