Bostadsförmedlingen fyller 60 år

Bostadsförmedlingen i Stockholm firade på torsdagen 60-årsjubileum. Sedan tillblivelsen på 40-talet har mycket hänt och verksamheten har genomgått stora förändringar.

– Det började med en handfull personer, idag är vi ett bolag som förmedlar många lägenheter, säger Martin Ottosson, informationschef för bostadsförmedlingen.

Samtidigt vill ju den borgerliga majoriteten underlätta att man ska kunna köpa sin hyresrätt, kan det få konsekvenser för bostadsförmedlingen?

– Man har också en oerhört stor ambition att bygga hyresrätter, man säger att man ska bygga 6 000 hyresrätter den närmaste tiden, så helt klart är att det finns en ambition för hyresrätten också.

Bostadsförmedlingen har ändrat skepnad åtskilliga gånger under årens lopp. Till för drygt tio år sen var den regional för hela Storstockholm. Men numera är förmedlingen ett renodlat bolag som bara har Stockholms kommun som bas, även om det förekommer samarbete med bostadsbolag i andra kommuner.

Allmänhetens känslor för bostadsförmedlingen är blandade. Goran Eriksson som har stått i kön i två år tycker kanske att förmedlingen är värd att fira.

– På ett sätt tycker jag att det kan vara kul men å andra sidan tycker jag inte alls det. Det finns folk som verkligen är hemlösa och skriker på att få en lägenhet någonstans.

– Sedan behöver man inte vara kräsen och få en lägenhet mitt i stan, det är inte det jag önskar mig eller begär, någonstans där söderut skulle jag var tacksam och det tror jag att många andra också skulle vara, säger Goran Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista