Värdetransportföretag mister tillstånd

Uppdaterad 13:30
Loomis tillstånd för värdetransporter dras in, uppger länsstyrelsen. Loomis sköter en majoritet av värdetransporterna för svenska handlare. Företaget har drabbats av värdetransportrån och fått kritik för att de som skött transporterna varit för dåligt utbildade.

Loomis, tidigare Securitas, sköter idag cirka 70 procent av värdetransporterna i svensk handel. När det gäller serviceboxar för dagskassor är Loomis dominans i det närmaste total.

Länstyrelsen har påpekat brister tidigare
Länsstyrelsen upptäckte redan 2002 att det fanns stora brister i hur Loomis utbildade sina väktare. Bland annat ska personer ha tagits i tjänst som värdetransportörer efter bara två dagars utbildning istället för de sex veckor som föreskrifterna kräver.

Vid flera kontroller påpekade länsstyrelsen att problemen måste åtgärdas. Men ingenting hände.

Att personalen inte har en korrekt utbildning, innebär en allvarlig säkerhetsrisk för personalen själva, för kunderna och för hela samhället, menar länsstyrelsen och ger Loomis tiden fram till mars nästa år på sig att avveckla verksamheten.

Loomis kommer att överklaga
Loomis säger att man kommer att överklaga beslutet att dra in tillståndet till länsrätten. Enligt koncernchefen Håkan Ericson handlar det om ett missförstånd.

– Vi får ta åt oss av kritiken och titta på den. Tyvärr rör det sig om en del missförstånd, för vi anser att vi har följt reglerna. Det har funnits brister, men de har vi åtgärdat genom stora förändringar, säger Ericson till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista