Politiker rasar över utjämningsförslag

Kommunerna i länet skulle förlora sammanlagt 1,35 miljarder kronor årligen på det skatteutjämningförslag som presenterades på fredagen. Landstinget skulle förlora 80 miljoner kronor. Det moderata finansborgarådet i Stockholm, Kristina Axén Olin säger till TT att hon tycker förslaget är ett dråpslag mot regionen.

Hon säger att det skulle innebära att staden förlorar ekonomiskt på alla personer som flyttar till Stockholm.

Regeringens utredare Ulf Wetterberg har tittat på vilka kompensationer kommuner och landsting får för kostnader för skola och omsorg och enligt honom gynnas storstäderna med dagens regler. Tanken är att omfördelning av pengarna ska innebära att alla kommuninvånare kan få likvärdig service oavsett var i landet de bor.

De som förlorar mest på förslaget är Lidingö och Danderyds kommuner, där nästan 1500 kronor per invånare ska betalas till utjämningssytemet. Största vinnare är Högsby i Kalmar län, som ökar inkomsterna med 1900 kronor per invånare.

Om förslaget antas föreslår utredare Ulf Wetterberg att förändringarna börjar gälla succesivt från 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista