Brister i rebabilitering inom neurologi

Inte alla som vill har tillgång till rehabilitering. Det visar en undersökning som Neurologiskt handikappades riksförbund har gjort bland sina medlemmar i landet. Cirka fyra av tio har ingen rehabilitering, visar undersökningen. I Stockholms läns landsting är läget något bättre - men enligt NHR, borde Stockholms län ligga ännu bättre till.

– Här borde ju alla som behöver få insatser få det, kan jag tycka. Här finns ju väldigt mycket resurser samlat, här finns inom några mils avstånd bara Sveriges främsta universitetskliniker inom neurologi, säger generalsekreteraren för NHR, Stefan Käll

Många saknar sjukgymnastik
Drygt 900 personer tillfrågades i NHR:s enkät i hela landet. Det visar sig att cirka fyra av tio bland de som tycker att rehabilitering är värdefullt, ändå inte får någon rehabilitering. Och det är framför allt sjukgymnastiken man saknar.

Siffrorna gäller riket i stort, och utbudet av rehabilitering är något bättre, och missnöjet mindre, i Stockholms län.

Få personer har rehabiliteringsplan
Men bara drygt var tionde har fått någon plan för sin rehabilitering, trots att rätten till en sådan finns inskriven i lagen.

Stefan Käll, generalsekreterare för NHR, har sin teori om varför andelen som har rehabiliteringsplan är låg - en ansträngd ekonomi i Stockholms läns landsting.

– Man har helst inte velat se särskilt många fler patienter, man har fullt upp med att ta itu med de rent akuta besvären som människor lider av och då kommer tyvärr de här grupperna vid sidan om, säger Stefan Käll.

Eva Gerth fick diagnosen MS 1990, hon tror inte att hon kunnat jobba ända till i fjol om hon inte fått rehabilitering. Hon fortsätter med rehabiliteringen om än i mindre skala än när hon jobbade.

– Nu tränar jag hos sjukgymnast regelbundet och jag tränar hemma, säger Eva Gerth.

När du ser den här undersökningen att fyra av tio inte har tillgång till rehabilitering, vad tänker du då?

– Det är olyckligt, för det är något som vi behöver för att kunna fortsätta leva vårt vanliga liv.

Landstinget medvetet om problemet
Birgitta Rydberg, folkpartistiskt landstingsråd, säger till Radio Stockholm att hon är medveten om problemet. En stor översyn av sjukgymnastiken som landstinget gjorde i vintras visade att det ofta saknas kompetens hos sjukgymnaster när det gäller patienter med neurologiska behov.

Nu ska landstinget satsa på att i sina avtal med vårdutförare kräva att sjukgymnaster får vidareutbildning så att de bättre kan behandla patienter mer neurologiska funktionshinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista