Nattsjuksköterskor oroas av neddragning inom äldrevård

Kritiken mot de förändringar som gjorts i äldreomsorgen i Enskede-Årsta och Vantörs stadsdelsnämnder i Stockholm fortsätter.

Radio Stockholm har tidigare berättat att antalet sjuksköterskor som nattetid har hand om 275 personer på tre äldreboenden, har minskats från tre till en sjuksköterska.

I ett brev till ledningen för äldreomsorgen skriver nattsjuksköterskorna själva att de är oroliga för vad det här innebär.

De äldreboenden som förändringen berör är Högdalens äldreboende, Mårtensgården och Rågsveds äldrecenter. I stället för nattsjuksköterskor vill stadsdelsnämnden anställa vårdbiträden eller undersköterskor.

Nattsjuksköterskorna skriver i sitt brev till stadsdelsnämndens ledning att många av de äldre behöver vård i livet slutskede vilket också innefattar att ge mediciner och att ge smärtlindring.

Omvårdnadspersonalen upplever, enligt sjuksköterskorna, att de inte vill och kan göra bedömningar kring sjukvården när inte sjuksköterskan är på plats.

Det kommer göra att fler äldre tvingas skickas till sjukhus, enligt sjuksköterskorna.

Men Kristina Goldring, chef för äldreomsorgen i Enskede-Årsta stadsdelsnämnd, avvisar kritiken.

- Det är ju då de sjuksköterskor som är berörda som har skrivit det här brevet och det är klart att det alltid är enskilda medarbetare som kan ha synpunkter när man genomför förändringar. Men vi har gått igenom och renodlat, och sett över vad som är rena hälso- och sjukvårdsarbetsuppgifter och då ser vi att det är en sjuksköterska som behöver finnas nattetid, säger hon till Radio Stockholm.

- Vi kommer ju att följa upp det här och se över om det är flera som behöver åka in på sjukhus - och om det är det så kommer vi också utreda, vad är anledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista