Socialstyrelsen utreder organbrist

Sjukvården lider fortfarande stor brist på organ för att kunna rädda människoliv. Ett sätt att få fram fler donatorer vore att tillåta fortsatt respiratorvård trots att hoppet för patienten är ute, det säger Niels Lynöe, professor i medicinsk etik vid Karolinska institutet i Solna.

Behandlingen skulle alltså fortsätta enbart i syfte att ta till vara organ för donation.

Socialstyrelsen jobbar nu med att få fram fakta. Bland annat har en undersökning gjorts för att ta reda på om olika stroke, anestesi och akutenheter har olika riktlinjer när det gäller döende patienter som behandlas i respirator. Undersökningen presenteras senare i höst.

Socialstyrelsen ska dessutom göra en landsomfattande undersökning för att ta reda på hur många möjliga donatorer sjukvården missar.

Som lagstiftningen ser ut idag är läkaren skyldig att avbryta behandlingen när hoppet är ute - det är inte heller tillåtet att ta upp frågan om donation med anhöriga eller gå in i donationsregistret förrän patienten är dödförklarad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista