Cancervaccin för unga kan bli klassfråga

Vem som kan komma att drabbas av livmoderhalscancer riskerar att bli en klassfråga, menar Smittsskyddsinstitutets generaldirektör. Vaccin finns, men än så länge är det bara tonårsflickor vars föräldrar anser sig ha råd att betala, som vaccineras.

– De som vill kan redan idag köpa ut vaccinet via ett recept och ge det till sina barn och jag är lite rädd att det kan bli ett vaccin för rika föräldrars barn. Och det vore inte bra tycker jag, säger Ragnar Norrby, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet.

Diskussion om vem som ska betala
Det pågår diskussioner om vem som ska stå för kostnaden för att vaccinera tjejer i yngre tonåren mot livmoderhalscancer - kommun, landsting eller nån annan.

Det är Socialstyrelsen som beslutar om vaccinationen ska ingå i vaccinationsprogrammet. När det gäller vaccinering av skolbarn är det av tradition skolorna som står för kostnaden, men det har väckt protester enligt Ragnar Norrby.

– Den vinst man gör, alltså reducerad förekomst av livmoderhalscancer, den skördar ju landstinget 15 - 20 år senare. Då säger naturligtvis skolorna, att vi har inte råd med det här och vi ser ingen anledning att vi ska bekosta någonting där landstingen gör hela vinsten, säger Ragnar Norrby.

Föräldrar får avgöra om barnet ska vaccineras
Varje år drabbas 500 kvinnor av livmoderhalscancer, 200 dör. Senare i höst väntas Socialstyrelsen besluta om vaccinet ska ingå i vaccinationsprogrammet.

Under tiden är det alltså upp till föräldrarna att avgöra om man har råd att vaccinera sina tonårsdöttrar mot livmoderhalscancer. Ragnar Norrby ser helst en lösning liknande den man valt i bland annat våra grannländer.

– Det jag kanske skulle tycka vara bäst är om man ansluter sig till det system som man har i USA, Norge och Danmark, att staten betalar. Men det är ingen tradition vi har så det förutsätter ju ett ändrat system, säger Ragnar Norrby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".