Unga utan gymnasieplats söks med brev

Det har blivit mindre av uppsökande verksamhet för att motivera tonåringar i Stockholm som saknar plats på gymnasieskolan till studier eller praktik. Ungdomarna söks numera per brev och telefon - men de hembesök som Navigatorcentrum gjorde, sker inte längre.

Från terminsstarten har utbildningsförvaltningen ansvar för den uppsökande verksamheten . Det sköttes tidigare av Navigatorcentrum som i många fall åkte hem till ungdomarna för att se var de höll hus.

Det ingår inte i utbildningsförvaltningens uppdrag.

– Ja, det är ju jättebeklagligt. Det var ju en stor grupp som vi försökte nå, och få kunskap om, och det arbetet har man, vad jag förstår, inga möjligheter till idag, säger Ann-Marie Nystedt, som tidigare var projektledare för Navigatorcentrum.  

3 000 utan gymnasiebetyg
Just nu är det över 3 000 ungdomar i stockholm mellan 16 och 20 år som saknar gymnasiebetyg eller som inte går på något gymnasium i Stockholm.

Skollagen säger att kommunen har ansvaret för att de här ungdomarna och att kommunen också ska kunna erbjuda dem lämpliga individuella åtgärder.

Tidigare var det Navigatorcentrum som tog hand om ungdomarna, men från och med i höst tar utbildningsförvaltningen över ansvaret.

Hembesök
Navigator åkte i vissa fall hem till killarna och tjejerna för att se var dom höll hus. Något som inte sker nu.

Ingrid Carlsson Florin är chef för gymnasieslussen i Stockholm:

– Nej, vi har inte det uppdraget, vi har bara det här brevledes och telefonledes. Vårt uppdrag är att erbjuda de här ungdomarna studier och enbart studier, men det är studier som har fått en lite annan prägel, det kan innebära att man har praktik, men man har sin bas på skolan, och grunden är alltid i vårt uppdrag att man ska få ett slutbetyg från gymnasiet.

Men på Navigatorcentrum kunde också ungdomarna erbjudas olika praktikplatser och enligt Ann-Marie Nystedt passar inte gymnasieutbildningar och skola alla ungdomar.

– Se lite mer flexibelt är väl en önskan på utbildningssystemet, och jobba ihop med andra aktörer än den traditionella gymnasieskolan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".