Här skulle Nobelmuseet kunna ligga.

Förslag: Nobelmuseum på Blasieholmen

Ett nytt Nobelmuseeum bör placeras tillsammans med ett renoverat Nationalmuseum på Blasieholmen i centrala Stockholm. Det föreslår den statliga utredaren Christina Rogestam som menar att det finns både ekonomisk och konstnärlig vinst med placeringen.

– Mitt förslag är att man försöker komma överens med Nobelstiftelsen om att i nybyggnaden för Nationalmuseum kombinera de två sakerna. Då skulle du kunna få ett ganska spännande Nobelmuseum, säger Christina Rogestam, statlig utredare av nytt Nobelmuseum.

Finns det några utställningsmässiga vinster med att bygga ihop Nationalmuseum och Nobelmuseum?

– Det menar jag att det gör. Vid sidan av sina respektive ständiga utställningar så skulle man kunna ha en gemensam rejäl yta som kan användas för stora utställningar och som har internationella mått, å den kan då användas från bägge sidor.

Planerna på ett Nobelmuseum på Skeppsholmen, är de helt avskrivna då?

– Jag tycker att man ska pröva den här sammanbyggnaden med Nationalmuseum först.

Hur långt i framtiden ligger ett nytt Nobelmuseum som du ser det?

– Det handlar fortfarande om sex till åtta år framåt i tiden.

Ungefär vilka kostnader ligger det här museet på?

– I den utredning som har gjorts när det gäller Skeppsholmen så ligger det på en investering på över 500 miljoner kronor och en årlig kostnad på mellan 110 och 135 miljoner.

Men med ett sammanbyggt Nationalmuseum så blir det något billigare?

– Det borde kunna göra det på ett effektivare sätt och därmed billigare, säger Christina Rogestam, statlig utredare av nytt Nobelmuseeum.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".