Arlanda halkar efter - bolag kan ta över

Arlanda flygplats har halkat efter sina nordiska grannar när det gäller ökningen av resenärer. För att bryta den trenden föreslår den statliga utredaren Christina Rogestam att ett nytt statligt bolag med privata delägare ska driva Arlanda.

– När man jämför med de övriga nordiska huvudstäderna, Helsingfors, Köpenhamn och Oslo så ha har de senaste åren ökat sina passagerarsiffror betydligt kraftigare än vad Arlanda har gjort, säger utredaren Christina Rogestam.

Vad ser du för lösningar då för att få den här kompetensen att utveckla Arlanda flygplats?

– I mitt förslag ingår ju en bolagisering av Luftfartsverket och i det bolag som då ska driva de 16 statliga flygplatserna så tycker jag att staten ska ta in en minoritetsägare utifrån med ordentlig kompetens på att driva stora flygplatser.

Var finns sådana ägare?

– Det finns runt om i Europa för alla de stora flygplatserna i princip är bolagiserade.

Det är främst i utrikestrafiken som Arlanda förlorar mot de övriga nordiska storflygplatserna. Men även ett förbättrat järnvägsnät gör att flyget får en ökad konkurrens från tåget på sträckor upp till 50 mil.

– I en situation där restiden ligger upp emot tre timmar är det ingen tvekan om att tåget är konkurrenskraftigt.

Trots konkurrensen från tågen så konstateras det i utredningen att både Arlanda och Bromma behövs ur trafik- och miljösynpunkt.

– Arlanda står ju inför en miljöprövning och de har ju nära till det här taket. Så det är nog viktigt att det finns den här kombinationen Bromma, Arlanda för att kunna hantera Stockholmsområdet på sikt, säger den staliga utredaren Christina Rogestam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".