Nytt sätt att smuggla narkotika till Sverige

Tullen har under sommaren upptäckt en ny form av narkotikasmuggling. Det är så kallade Kanadabrev som skickas från olika adresser i Kanada för att göra det svårare att spåra varifrån drogerna kommer.

– Det är en företeelse som vi inte tidigare märkt att vi haft utan det här är något som verkar välorganiserat vad gäller avsändaren från Kanada. Man går in på en sida på internet och gör sin beställning och sen kommer den till Sverige från Kanada, men från olika avsändare, säger Jonas Karlsson på Tullverkets brottsbekämpning.

Kraftig ökning av beslag
Under årets nio första månader i år har antalet beslag av narkotika som hittas i brev och paket på Arlanda nästan fördubblats jämfört med samma period förra året.

Mellan januari och september förra året gjorde Tullverket cirka 700 beslag av narkotika i brevförsändelser på Arlanda. Under samma period i år har myndigheten gjort runt 1 300 beslag.

Olika sorters narkotika
Det handlar om olika typer av droger och olika mängder. Från försändelser med några gram till upp mot ett halv kilo. Den vanligaste drogen är Cannabis.
Men trots att beslagen av droger nästan fördubblats på Arlanda sedan förra året hittar bara tullverket en bråkdel som skickas till landet.

– Vi tar nog bara toppen på ett isberg, det kommer in hundratusentals brev i veckan via Arlanda som är den införelseort som vi har för brev- och postförsändelser.

– Men vad vi gör idag är att vi dagligen gör rutinkontroller på Arlanda med våra narkotikasökhundar. Så vi kan i princip varje dag göra åtminstone ett till fem narkotikatillslag med hundens hjälp, säger Jonas Karlsson på Tullverkets brottsbekämpning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".