Taxi Stockholm slutar köra färdtjänst

Taxi Stockholm kommer från och med nästa år inte köra för färdtjänsten. Det är följden av en ny upphandling från Stockholms läns landsting. Taxi Stockholm har kört för färdtjänsten de senaste 40 åren och Hans Nyström, som är tillförordnad vd på Taxi Stockholm, är besviken.

– Det känns ju tragiskt att vi som Stockholms största, äldsta och naturligtvis bästa taxibolag inte ska köra stadens gamlingar och de som behöver transporter. Men vårt pris är högre än våra konkurrenters, säger Hans Nyström, tillförordnad vd på Taxi Stockholm.

Får ni inte skylla er själva då?

– Jo, men det är svårt att krypa ner till de priser som färdtjänsten nu har upphandlat transporter för.

Vad innebär det för er?

– Som enskild kund är det en stor förlust men i det totala betyder det inte så mycket för Taxi Stockholm.

Att avtalet med färdtjänsten upphör nästa år innebär ändå en förlust på 30 miljoner kronor för Taxi Stockholm.

Landstinget sparar nu pengar på att låta andra taxibolag köra färdtjänst. Men trots sparade pengar är Björn Nilsson på färdtjänsten ändå inte helt nöjd med att Taxi Stockholm inte längre kommer att köra för färdtjänsten.

– Ja, det är ju tråkigt. De har ju varit med ända sedan färdtjänst överhuvudtaget kom till och har ju under alla avtalsperioder tidigare varit med och varit en god leverantör, säger Björn Nilsson.

Hur tror du att färdtjänsresenärerna kommer märka av förändringarna?

– Inte så mycket tror jag, förhoppningen är ju att man kommer att märka att kvalitén blir än bättre.

Men att kvalitén på färdtjänsten skulle förbättras tror inte Taxi Stockholm på. De tror tvärtom att kvalitén kommer att försämras när Stockholms läns landsting låter taxibolagen bjuda under varann.

– Vi är inte intresserade av att sänka priset om det måste ske på bekostnad av kvalitetsutvecklingen. Vill man att vi ska bli duktigare på service och kvalité, då kommer det kosta pengar, säger Hans Nyström, tillförordnad vd på Taxi Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".