Fraktbidrag i skärgården slopas

Företag ska inte längre få fraktbidrag för transporter av byggmaterial till öar i Stockholms skärgård och i Mälaren. Det har landstinget beslutat.

Petter Lundgren som driver en egen brädgård på Svartsö är en av dom som kommer att drabbas hårt av det indragna fraktbidraget:
- Jag blev förvånad när det kom så plötsligt det brukar alltid finnas utrymme att säga något innan.
Idag kan företag ansöka om bidrag på upp till 66 procent av fraktkostnaderna till öar som saknar bro-, tunnel- och statliga båtförbindelser.

Men från och med nästa år är det inte längre möjligt att få bidrag för transporter av byggmaterial till öar i Mälaren och i Stockholms skärgård.

Folkpartiets Andres Käärik, vice ordförande i regionplane- och trafiknämnden, säger att det är en budgetfråga:
- Landstinget har inte obgränsat med pengar och vi tror att pengarna gör större nytta om de går direkt till skärgårdsbefolkningen. Så enkelt är det.

Men helt enkelt är det inte. För Petter Lundgren kommer det indragna fraktbidraget betyda att hans företag förlorar upptill 60 tusen kronor varje år, och han är nu osäker på om han kan behålla sitt företag:
- Om man vill behålla skärgården levande så måste den få kosta. Nu ska jag hem och räkna på det här om jag kan fortsätta med min verksamhet överhuvudtaget.

Helen Ling
Helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".