Lago välkomnar förslag om flyktingar

Socialdemokraterna vill begränsa rätten för de som fått uppehållstillstånd i Sverige att bosätta sig var de vill under introduktionsperioden. På så vis ska inte bara några enstaka kommuner ta hand om ett stort antal flyktingar. Anders Lago, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje som tar emot många flyktingar, välkomnar det här förslaget.

– Vi klarar inte av att ta emot det stora antalet. Dels finns det inte bostäder, utan man tvingas att bo på madrasser på golv i lägenheter, vi klarar inte förskola och skola på ett bra sätt, vi klarar inte vuxenutbildningen och det tar för lång tid innan man kommer ut i jobb. 

– Det är en situation som inte är hållbar, framför allt drabbar det flyktingarna, säger Anders Lago.

Därför tycker Anders Lago att förslaget som kan tvinga flyktingar att bosätta sig i anvisade kommuner, är bra.

Bättre förutsättningar
Han menar att deras erfarenheter är att flyktingar som först bor i en annan kommun och lär sig svenska och kanske börjar arbeta, har bättre förutsättningar än de som bor där huvuddelen har utländsk bakgrund.

Även den borgerliga oppositionen i Södertälje är positiv till att utreda hur det här skulle kunna gå till.

Negativt inställd
Någon som däremot inte tycker om förslaget är Abboud Ado, vice ordförande för Assyriska riksförbundet. Han tycker att politikerna flyr från problemet:

– I stället för att använda dessa metoder, satsa på de redan drabbade områdena, bana väg för ungdomarna där att kunna utbilda sig, satsa på skolor, satsa på arbete för de som bor där. 

Abboud Ado tror också att förtroendet för myndigheter kommer minska hos flyktingar om det här förslaget blir verklighet.

Men Anders Lago håller inte med:

– Jag tror snarare tvärtom. Det är inte humant att bo på en madrass på golvet tillsammans med 15-20 andra personer i en tvåa eller en trea. Det är inte ett bra flyktingmottagande.

Viktigt få välja
Men Abboud Ado menar att det är väldigt viktigt att få välja om man vill bo nära släktingar eller vänner.

– Det är en trygghetskänsla. Man vill bo nära sina egna och alla gör det, inte bara här i Sverige. Svenskar gör det också när de flyttar utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".