JK kräver skärpt syn på övervakningskameror

Justitiekanslern (JK) vill inte att AIK och Djurgårdens IF ska få använda arenornas övervakningskameror i jakten på huliganer. I alla fall inte på de villkor som länsstyrelsen godkänt.

Dessa villkor innebär bland annat att klubbarna skulle få rätt att spara alla bilder och kunna granska dem i efterhand i jakten på huliganer och andra oönskade besökare.

Därför har JK, som är statens advokat, överklagat beslutet till länsrätten och kräver att domstolen skärper kraven på hur klubbarna ska få rätt att använda Råsundas elva och Stockholms stadions sex övervakningskameror.

AIK och Djurgården vill genom egna tillstånd kunna granska sina besökare. Det är enligt JK inte förenligt med lagen om allmän kameraövervakning (LAK). Därför ber han nu länsrätten att förtydliga villkoren och tala om för arrangörerna hur de får använda övervakningsutrustningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".