Journalistförbund varslar om strejk

Uppdaterad 17.40
Journalistförbundet, SJF, varslar om strejk inom Sveriges Radio och Sveriges television från och med nästa onsdag. Varslet berör samtliga SJF-anslutna journalister vid bland annat P4 Radio Stockholm och SR Metropol.

Strejken som berör runt 400 journalister på Sveriges Radio och Sveriges Television på flera orter i landet kommer att bryta ut den 17 oktober klockan 10.00 och vara fram till klockan 10.00 fredag den 19 oktober, om ingen uppgörelse kan nås innan dess.

Alla arbetsuppgifter de journalister normalt utför är dessutom förklarade i blockad.

Oenighet om anställningsformer
Orsaken till varslet är att journalistförbundet och arbetsgivarsidan SRAO inte lyckats komma överens om anställningsformerna. Arbetsgivarna vill kunna anställa folk utan att motivera varför anställningen är tidsbegränsad, det säger SJF nej till.

Förhandlingarna, som pågått sen mars, strandade i fredags och på måndagen kom alltså beslutet om strejkvarsel. Undantagna från varslet är bland andra personal vid trafikredaktionerna.

Kommer inte bli helt tyst
Enligt Radio Stockholms kanalchef Kjell Anderstedt kommer strejken, om den blir verklighet, inte att innebära att det blir helt tyst på Radio Stockholms frekvenser.

Anna Bubenko, vice ordförande i journalistklubben vid Sveriges Radio, vill inte kommentera vilka ågärder som skulle kunna klassas som strejkbryteri.

Jörgen Bjerndell, vd på arbetsgivarsidan SRAO anser att varslet på lokala public service kanaler som Radio Stockholm är omdömeslöst, eftersom de är så kallade beredsskapskanaler i händelse av en krissituation.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".