Vänsterpartiet kritiserar nytt vårdssystem

Uppdaterad 16:40
Orättvisorna kommer att öka, och de mest behövande kommer få sämre vård med den borgerliga landstingsledningens reform Vårdval Stockholm som ska börja gälla vid nyår. Det hävdar vänsterpartiet i landstinget som nu kräver att de nya ersättningsreglerna ska ändras.

De nya reglerna ska enligt den borgerliga landstingsledningen, bland annat innebära lika stor ersättning för sjukbesök oavsett var i länet vårdcentralen eller husläkaren ligger.

Enligt vänsterpartiets gruppledare i landstinget Birgitta Sevefjord gynnar det många snabba besök utan alltför mycket kringarbete - medan förlorarna blir vårdcentraler i områden där de sökande är sjukare, lever kortare, har mer sociala problem, tar mer tid hos doktorn och alltså är mindre lönsamma.

Risk för ökade klyftor enligt vänsterpartiet
Vänsterpartiet kommer i en motion i landstingsfullmäktige under tisdagen föreslå en förändring av ersättningsreglerna, så att resurserna, enligt Birgitta Sevefjord, fördelas ojämlikt så att vården blir mer rättvis.

– Som det ser ut kommer att finnas en risk att klyftorna och de sociala ojämnheterna i vården ökar istället för minskar, som den borgerliga alliansen sagt sig vilja arbeta för, säger Birgitta Sevefjord.

Kritiken tillbakavisas
Farhågorna att Vårdval Stockholm ska leda till ökad orättvisa och sämre vård i många förorter efter årsskiftet är helt ogrundade. Det säger folkpartiets sjukvårdslandstingsråd Birgitta Rydberg.

Hon säger att vårdgivare som inte klarar uppdraget väljs bort av patienterna, och om det blir nödvändigt kommer landstinget att öppna egna vårdinrättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".