Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar i tingsrätten.

Tre häktade för dödsmisshandeln

Uppdaterad 17:35
Tre tonårspojkar häktades under tisdagseftermiddagen misstänkta för dödsmisshandeln av en 16-årig pojke på Kungsholmen i Stockholm i helgen. De häktades på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel och vållande till annans död. En fjärde pojke som begärts häktad släpptes.

Leif Silbersky, försvarsadvokat till den pojke som erkänt att han slagit den nu döde 16-åringen med ett par knytnävsslag och sparkat honom en gång i magen tycker det är bra att brottsrubriceringen ändrades från mord till vållande till annans död. Men han är missnöjd med att 16 åringen måste stanna kvar i häktet.

– Jag beklagar givetvis den uppkomna situation att man beslutar sig för att i det här landet att frihetsberöva en människa på det sättet att man sätter honom i ett normalt häkte, säger Leif Silbersky.

Vädjade om hänsyn till hans låga ålder
Den unga pojke som Leif Silbersky försvarade tyckte inte att han skulle häktas för mord. Om tingsrätten ändå ansåg honom skyldig till ett brott så allvarligt att det i vanliga fall skulle göra att han häktades så skulle rätten ta hänsyn till att han är så ung, 16 år.

Men tingsrätten valde alltså ändå att häkta honom, men inte för mord utan för grov misshandel och vållande till annans död.

Övriga pojkar förnekade brott
De försvarsadvokater som försvarade de övriga pojkarna sa att de förnekar brott.

– Min klient blev förtvivlad, han grät, han är olycklig, han säger att han inte har gjort det här, säger advokat Björn Lagerling.

– Han förnekar brott, några andra kommentarer i det här läget vill jag inte lämna, säger advokat Johan Eriksson.

Tre av de pojkarna häktades alltså, den fjärde pojken som begärts häktas släpptes fri.

Ingen vuxen på plats i skolan
Efter dödsmisshandeln som började med ett bråk på en fest på Eiraskolan på Kungsholmen i Stockholm har även utbildningsförvaltningen sett över vad som hände på skolan.

Det visade sig att ingen vuxen var på plats i skolan under flera timmar och att ingenting hade skrivits in i hyreskontrakten om att det inte fick drickas alkohol i lokalerna.

– Det står dessvärre inte i avtalet, jag fick del av avtalet igår. Om vi överhuvudtaget ska hyra ut lokaler till den här typen av fester framöver so kommer det stå i kommande avtal, säger Elisabeth Barö Deranzt, biträdande grundskolechef.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".