Infektionsklinik samlas i Huddinge

Alla patienter i länet som är smittade av hiv och andra virus tvingas nu besöka Karolinska sjukhuset i Huddinge för att få vård. Sjukhusets infektionskliniker i Solna och Huddinge ska slås samman.

Karin, som fick besked om att hon är hiv-positiv för tre år sedan, besöker regelbundet infektionskliniken i Solna, och hon är mycket besviken över att verksamheten nu flyttas.

– Man blir både deprimerad, ledsen och arg. Det är hemskt. Den här sjukdomen gör att man är lite under ändå, och det blir inte bättre av att de kör över en. Jag förstår inte hur de har tänkt.

Men det landstinget har tänkt är att Karolinska sjukhusets infekstionsklinik nu koncenteras till Huddinge, och såväl personal som patienter från Solna får lov att flytta med. Inom några månader väntas allt vara klart, och verksamhetschefen Elda Sparrelid tror att sjukhusets totalt 1600 patienterna kommer att bli nöjda.

– Verksamheter som drivs parallellt i både Solna och Huddinge har bantats ned, och då blir det till slut lite för svaga verksamheter om man driver dem var och en för sig. Då är det bättre att samla dem, för då utnyttjar man resurserna på ett effektivare sätt.

Hur tror du att patienterna reagerar på det här?

– Det blir alltid en turbulens när man gör en förändring, men jag tror att patienterna i första hand är intresserade av att få en bra vård.

Men för HIV-smittade Karin handlar det inte bara om kvalitet. Hon upplever att den trygghet och det förtroende hon tidigare känt för vården nu försvinner.

– Jag tycker att det ska bli enbart jobbigt att byta läkare och sköterskor. För den här patientgruppen är förändringar väldigt jobbigt, eftersom det är en hysch-hysch-sjukdom. Tryggheten försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".