Stöd till konstnärsateljéer kan förkortas

Den tid som konstnärer i Stockholm kan få stöd till sina ateljeer, kan minska från fem till tre år - och stödet betalas ut först om hyran är högre än 1 200 kronor i månaden. Men förslaget från kulturförvaltningen får kritik från Konstnärernas riksorganisation, KRO.

Framför allt drabbar det konstnärer som arbetar i tekniker som tar tid, enligt Ingun Wistedt från KRO i Stockholm. 

– Man återgår till en treårsperiod som vi hade tidigare, som inte är bra för alla konstnärer som arbetar med långsamma medier, som skulptörer och målare.

– Dessutom behöver vi framförhållning för att veta om man kan behålla en ateljé eller inte, och då är fem år betydligt bättre än tre år, säger Ingun Wistedt.  

Idag baseras ateljéstödet på den yta konstnären har i sin atelje och också den hyra konsnären betalar för lokalen.

Det nya stödet ger en faställd summa som är lika för alla.

Men konstnärer som har ateljéhyror som är lägre än 1 200 kronor i månaden kommer inte att få något stöd alls.

Enligt Madeleine Sjöstedt som är kulturborgarråd är det nya ateljéstödet mindre byråkratiskt eftersom man inte behöver mäta upp storleken på ateljén.

Inte heller den kortare tiden för ateljéstöd ser hon som en försämring.

– Vi tycker att det är rimligt att man har tre år på sig att visa sina alster. Vi ger ju ett ateljéstöd för att vi vill uppmuntra konstnärerna att vara aktiva och att också visa sig för stockholmarna.

Så om jag har förstått det rätt, så är det här en form av piska för att konstnärerna ska sätta fart med sina alster?

– Nej, det handlar om att vårt ateljéstöd ska gå till aktiva konstnärer, och de som är aktiva konstnärer har ingenting att riskera i detta. 84 procent kommer att få det bättre med det här nya systemet.

– De behöver inte hålla på och skicka in byråkratiska blanketter, och det innebär också att man får omprövat efter tre år, är man då aktiv, får man ju förnyat stöd, säger Stockholms kulturborgarråd, Madeleine Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista